CMS som funkar väl får både utvecklare och användare

I denna artikelserien kommer vi kika på de olika CMS som vi på Itiden föredrar att använda, när vi använder vilket, och vilka styrkor respektive CMS har.

Men först bör vi förklara vad ett CMS är.

Vad är ett CMS?

Vad betyder egentligen förkortningen CMS?

  1. Chorizo Med Senap?

  2. Chaos Manager Supreme?

  3. Content Management System?

Det enkla, och kanske tråkiga svaret är alternativ 3. Bokstäverna i CMS står för Content Management System, och är det system i vilket en webbsida och dess innehåll administreras och skapas.

Utbudet av CMS är stort, och saknar man erfarenhet eller kunskap kan det vara svårt att göra medvetna val som passar för syftet med CMS:et.

Bland de absolut största och mest populära CMS:en hittar vi WordPress, Drupal, Joomla, Umbraco och Wix.

Att ett system är populärt innebär dock inte att det alltid är det bästa valet vid varje givet tillfälle eller behov, utan alla CMS kommer med sina styrkor och svagheter, och är byggda med olika tekniker, som i förlängningen passar olika bra med andra system.

Definition och typer av CMS

Vad som definierar ett CMS är inte alltid uppenbart. I korthet kan man säga att det är det system du använder för att skapa innehåll och administrerar detta. Om innehållet sedan råkar vara blogginlägg, företagsinformation eller produkter som kan köpas i en webbutik spelar ingen större roll.

Nedan listar vi ett par exempel på olika typer av CMS och deras primära användningsområde.

Artiklar, blogg, statiska sidor

Traditionella CMS

Bland de traditionella CMS:en hittar vi en uppsjö med alternativ. Vad som definierar det som ett traditionellt CMS är att man har möjlighet att bygga ut med nya funktioner, och är inte låst till en innehållstyp. Det innebär dock inte att dessa är bästa valen för allt, och huruvida de är gratis, använder sig av databas, eller är ett så kallat "flat file"-CMS kan variera. Det kan även tekniken de är byggda på göra, vilket kan påverka valet av system.

Ehandel med produkter och tjänster

Webbshop

Även om många webbshopslösningar erbjuder möjligheten att skapa upp enklare innehållssida så är det som utmärker dessa systemen fokus på just säljandet av produkter och marknadsföring av dessa. Många traditionella CMS erbjuder "plugins" för att kunna erbjuda webbshops-funktionalitet, dock brukar dessa vara begränsade eller mindre robust än de dedikerade systemen.

Om du vill kunna göra mer själv, mot en kostnad

Sidbyggare (page builders)

Det finns en uppsjö med olika sidbyggare. Vad som skiljer en sidbyggare från ett traditionellt CMS är att man förutom innehåll kan bygga en hel webbsida själv, med design och allt annat. Även om vi på Itiden inte använder oss av dessa lösningar, finns det absolut en marknad och ett användningsområde för dessa system. Det kan vara för det lilla företaget som inte behöver kunna administrera en större mängd innehåll, och kanske vare sig har tid, budget eller behov av något mer än en enklare sida där man kan hitta kontaktuppgifter och basinformation. En sidbyggare kommer oftast med en månadskostnad för själva verktyget.

För stora, komplexa lösningar

Enterprise CMS

Enterprise CMS

Även om många av de redan nämnda CMS:en kan användas för större, komplexa sidor finns det ibland behov av system där man betalar för underhåll, support, och funktioner, och som har färdiga integrationer med andra större system. För dessa fall finns det ett gäng CMS, som främst lämpar sig för större företag med högre budget.

Oberoende fram och baksida

Headless

Ett headless CMS betyder att backenden (administrationsgränsnittet) och frontenden (den delen som visas för besökaren) är separerade. Det innebär i teorin att du när som helst kan bestämma dig för att byta ut frontend-delen, eller tekniken den bygger på utan att innehållet i administrationsdelen påverkas. De flesta av CMS:en som inte är helt och hållet dedikerade headless-CMS kan dock agera som headless-CMS. Nedan listas dock några som är helt och hållet headless.

När databas är onödigt

Flatfile

Med ett flatfile-CMS finns ingen databas där innehållet lagras. Istället sparas all data i filer på servern. Det gör att flatfile-sidor är extremt flexibla och lätt installerade, och kan flyttas till en ny server utan större ingrepp eller bekymmer. I och med avsaknaden av databas försvinner vissa säkerhetsrisker som en databas kan bära med sig, och sidorna blir ofta snabbare och lättare att läsa in för besökarna.

Det ska dock sägas att det gäller så länge sidan inte ökar allt för mycket i storlek gällande innehåll och komplexitet. Om det är stora mängder innehåll som ska hanteras riskerar mängden filer som skapas att göra att det kan bli långsamt att läsa in innehållet.

Vilket CMS passar för dig?

Vilket CMS som passar just dig, är en fråga utan ett enkelt och entydligt svar. Det beror helt på förutsättningar och behov. Även om vi på Itiden arbetat med flertalet av de CMS listats i denna artikel är det främst tre av dessa vi arbetar med idag. Detta beror främst på att de är beprövade, stabila, och erbjuder en bredd och kvalitet som gör att vi vet att vi effektivt kan utveckla i, och att det inte finns några begränsningar i vad vi kan göra med dessa.

De CMS vi på Itiden främst arbetar med, och rekommenderar är Statamic, WordPress och Optimizely. Anledningarna till att vi arbetar just med dessa är många, och om detta berättar vi mer om i våra respektiver artiklar om systemen, vilka du hittar här nedanför.

Fler artiklar