Att välja rätt CMS är viktigt för att skapa en webbplats som både är enkel och kul att arbeta med och som kommer att hålla över tid!

Vad är ett CMS?

Ett CMS (Content Management System) är ett system där man skapar, hanterar och publicerar digitalt innehåll, vanligtvis via en webbrowser. Med ett CMS kan användare utan tekniska kunskaper enkelt skapa och publicera innehåll på webbplatsen.

Det är viktigt att lägga tid på att välja rätt CMS eftersom det kan påverka användarupplevelsen både för redaktörer och slutanvändare. Ett bra CMS bör vara användarvänligt, vara kul att arbeta i, flexibelt och säkert, samt ha god support och uppdateringar.

Att välja ett CMS som håller över tid är också viktigt eftersom det kan vara kostsamt och tidskrävande att byta CMS i framtiden. Därför bör man undersöka och jämföra olika CMS och välja ett som passar ens behov och som har en stabil och långsiktig utveckling.

Val av CMS

När man väljer ett CMS är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att hitta en plattform som passar ens specifika behov och mål. Här är några viktiga faktorer att tänka på när man väljer ett CMS:

Användarvänlighet

Ett bra CMS bör ha en enkel och intuitiv användarupplevelse. Det bör vara lätt att lära sig och använda, så att användarna kan fokusera på att skapa och publicera innehåll.

Flexibilitet

Funktionalitet skall kunna anpassas efter ens specifika behov. Det kan handla om att kunna ändra till anpassat utseende eller integrera med andra verktyg och tjänster.

Säkerhet

Ett CMS bör ha höga säkerhetsstandarder och skydd mot säkerhetsrisker, då det är avgörande för att skydda både användarens data och webbplatsens rykte.

Prestanda

Hög prestanda och snabba laddningstider säkerställer en bra användarupplevelse, högre ranking i sökmotorer och behåller besökare på webbplatsen.

Dokumentation

Ett väl dokumenterat CMS ser till att användare och utvecklare har ett standardiserat sätt att arbeta med CMS:et. En levande community säkerställer att det hålls uppdaterat och aktuellt.

Kostnad

Kostnaderna bör överensstämma med den funktionalitet och storlek som man behöver. Vissa CMS:er erbjuder en gratis version eller en begränsad funktion, medan andra kräver en licensavgift.

Vad rekommenderar vi?

Vi har jobbat med en mängd olika CMS- plattformar genom åren, och har landat i att Statamic passar bäst i de allra flesta lägen.

Statamic är ett kraftfullt, säkert, vältestat (det har funnits sedan 2012) och prisvärt CMS. Dess absolut största styrka är enkelheten det är att arbeta i. Eftersom all funktionalitet finns inbyggd, och inte kräver tillägg, får man ett enhetligt och intuitivt gränssnitt att arbeta i.

Live editor

Statamic kommer med en live preview funktion som låter användaren se hur innehållet kommer att se ut innan publicering och samarbeta i realtid med deras multi-user editing verktyg.

Integrationer / utbyggnad

Statamic är ett tillägg till Laravel, ett av de mest populära ramverken att bygga webbapplikationer för. Vilket gör det oerhört smidigt att bygga ut och integrera med andra system. Detta gör att man inte måste leta efter plugins som andra utvecklat, som kanske inte är aktuella eller saknar säkerhetsuppdateringar. Istället kan man på ett enkelt sätt anpassa och bygga ut Statamic efter sina egna behov.

Statamic jämfört med andra CMS

Det finns många andra CMS ute på marknaden vilket kan få dig att undra “varför just Statamic?”. Här kommer lite jämförelser:

Statamic vs Wordpress

Statamic kostar en engångskostnad på $259, sedan $59 per år för uppdateringar. Men till skillnad från WordPress kommer den mesta funktionaliteten som man behöver inbyggd. Detta innebär att man inte behöver betala eller installera tillägg som kan vara osäkra, påverka prestanda negativt eller som skapar en spretig användarupplevelse.

Statamic vs Sanity/Contentful

Headless CMS i molnet kan vara oerhört användbart, och kommer med enkelheten att man inte måste hosta sitt CMS. Men vill man använda ett CMS specifikt för en webbsite så kan det vara krångligt att få till en enkel förhandsgranskning av sidan och ett tryggt arbetssätt att utveckla innehåll. Dessutom kan det bli kostsamt om man vill ha många användare, single sign-on (inloggning med sitt Google eller Microsoft konto) eller många innehållstyper.

Statamic vs Optimezely/Sitecore

Dessa "enterprise" CMS kommer självfallet med mycket funktionalitet. Och en del specifika som Statamic kanske inte kan matcha. Men vi anser att funktionaliteten man får från Statamic är fullt tillräcklig. Och jämför man priset så är det en väldigt stor skillnad då man får betala hundra tusentals kronor per år för dessa system.

Statamic vs allt annat

Det finns såklart en mängd andra CMS att jämföra med. Men Statamic är ett moget väl fungerande CMS som dessutom är baserat på Laravel som är ett välanvänt ramverk. Detta innebär att valet av Statamic gör att man inte bygger in sig i något som snart kommer "dö". All funktionalitet är väl dokumenterad så att utvecklare enkelt kan sätta sig in i hur det fungerar.

Utbildning och support

På Itiden ser vi alltid till att utbilda våra kunder så att de själva kan administrera sitt innehåll. Dessutom finns vi tillgängliga för support och vägledning under hela webbsitens levnadstid.